ANKETA – DAN ŽENA

Novinarke krožka smo opravile anketo na šoli o 8. marcu in anketirancem postavile naslednja vprašanja:

Ali poznaš 8. marec? Od kdaj se ta praznik praznuje? Zakaj in kako se praznuje? Kateri praznik vam je ljubši – 8. marec ali materinski dan?

Odgovore smo strnile v naslednjem prispevku.

Lija iz 2. razreda je povedala, da pozna ta praznik, ne ve pa, kako se praznuje. Učenci nižjih razredov so pogosto tako odgovarjali.

Potem smo vprašale Petro iz 6. razreda in je vedela, da se 8. marca praznuje dan žena in da na ta dan fantje prinesejo dekletom rožo. Ni pa vedela zakaj. Ljubši praznik kot materinski dan je Petri dan žena.

Učiteljici podaljšanega bivanja in 1. razreda sta vedeli, kaj in kako se praznuje, da je namen predvsem, da se ženskam izkaže pozornost. S tem praznikom se praznuje tudi žensko enakopravnost. Ljubši jima je materinski dan, ki se praznuje 25. marca.

Učiteljica Klavdija praznik žensk praznuje s prijateljicami ob večerji.

Ostale učiteljice, ki so bile anketirane, so povedale, da praznujejo ta dan, saj so se na ta dan ženske uprle in si izborile določene pravice. Osmega marca 1908. leta se je na ulicah New Yorka zbralo 15 tisoč žensk in zahtevalo krajše delovne ure, boljšo plačo, volilno pravico. Učiteljica Helena Bizjak je povedala, da je vesela, ker je ženska. Izvedeli smo tudi, da nekatere učiteljice že zelo dolgo praznujejo ta praznik predvsem tako, da gredo ta dan na kosilo ali večerjo. Nekatere pa opažajo, da gre ta dan v pozabo, kar ni prav, saj smo si pravice težko pridobile, česar se moramo zavedati.

Učenci višje stopnje povedo, da dan žena in materinski dan praznujemo v čast žensk, kar pokažemo s poklonjenim cvetom. Od kdaj se praznik praznuje, ne vedo.

Julija, Koni, Žanamari, Urška, Živa, Maruša, Teja, Špela, Staša, Nina in Karolina, 6. razred

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s