Uveljavljeni plavalec

Andraž Dostal je 19-letni plavalec pri krškem plavalnem klubu Celulozar. Trenira že od svojega sedmega leta in je precej izkušen oz. uveljavljen. Andraž želi nekega dne svoje znanje deliti z mladimi in jim pririsati nasmeh na licu po novem osebnem rekordu, pokalu itd. Zato se mi je zdel kot odlična izbira za intervju.

Kdaj ste se začeli ukvarjati s plavanjem?

S plavanjem sem začel pri zgodnjih dveh letih. Poleti smo počitnikovali na morju, kjer sem skoraj že splaval, nato pa sem splaval pri družinskem prijatelju, ki je bil v tistem času trener plavanja pri krškem Celulozarju. Moj prvi trening plavanja je bil pri rosnih 7ih letih. Vmes sem treniral tudi nogomet, tenis in rokomet, a je plavanje ostal tisti šport, v katerem sem se počutil domačega.

Kako poteka eden vaših tipičnih treningov in kako se razlikuje od treninga pred tekmovanjem?

Naši tipični treningi trajajo 2-3 ure, kar po navadi sestavlja eno uro suhega treninga, ki ga opravimo v fitnesu, nato pa sledijo treningi v vodi, ki trajajo približno 2 uri. Na treningu odplavamo 5 in tudi do 7 kilometrov. V poletni sezoni, ko je praviloma več časa, naredimo v tednu tudi do 11 treningov. Pred tekmovanji se izjemoma pripravljamo le na redka tekmovanja kot so državna prvenstva ter različni mednarodni mitingi, na katerih lovimo kategorizacije ali različne norme. Razlikujejo se pa v težavnosti ter principu. V času tekmovanj so praviloma lažji treningi, veliko več je poudarka na hitrosti ter različnih tehničnih elementih plavanja kot so na primer skoki ter obrati.

Na kater dosežek v vaši plavalni karieri ste najbolj ponosni?

V svoji karieri, katero sem začel 21. 5. 2005, sem osvojil 53 medalj. Najbolj sem pa ponosen na svojo prvo osvojeno medaljo, ki sem jo osvojil na mitingu na Madžarskem v disciplini 100 metrov delfin. To je bila moja prva medalja na kateremkoli tekmovanju ter je ta tehnika kasneje postala tudi moja osnovna. Zelo sem ponosen tudi na štiri medalje iz državnih prvenstev.

Katera disciplina vam je najljubša in katera malo manj?

Moja najljubša disciplina je 200 metrov delfin. Katerega koli plavalca bi vprašali, bi rekel, da sem nor, saj ta disciplina velja za eno najtežjih. Najmanj mi je pa ljubo 200 prsno. Po pravilu tisti plavalec, ki mu leži delfin, mu ne leži prsno. 200 metrov je najdaljše in to predstavlja največje mučenje.

Ali je psihična pripravljenost pomembna pri plavanju?

Pri plavanju je psihična pripravljenost skoraj enako pomembna kot fizična, saj če ne verjameš v svoje sposobnosti, ti tudi leta treningov ne bodo pomagala. Kajti tekmuješ sam proti sebi, čeprav imaš v bazenu še sedem drugih plavalcev.

Ali bi plavanje označili kot individualen šport?

Plavanje nikakor ni individualen šport, čeprav izgleda tako, ker stojiš sam na štartnem bloku pred skokom v vodo. Vsak plavalec ima za seboj drugo družino, v kateri se med seboj vedno vzpodbujamo k čim večjem napredku, tako na področju plavanja kot na vseh ostalih področjih.

Kdo pa je vaš idol?

Idolov imam več, a v domačem okolju za tega velja Peter Mankoč, ki je po mojem mnenju najboljši slovenski plavalec do sedaj. V mednarodnih vodah pa je eden in edini idol Michael Phelps, vsestranski plavalec, osvojevalec 30ih olimpijskih medalj, 25 od teh zlatih, več pa zagotovo ni treba dodati.

Ali vidite plavanje v svoji prihodnosti kot poklic?

Kot poklic je ta šport zagotovo v moji prihodnosti, saj si zelo želim opraviti tečaj za vaditelja plavanja, ki ga lahko kasneje tudi nadgradim v trenerja in tako lahko prenašam vse znanje pridobljeno v dobi plavalca na mlajše generacije. Tako lahko mogoče ustvarimo tudi bodoče Michaele Phelpse ali Damirje Dugonjiče tudi tukaj v Krškem, mogoče čez 20 let, ko bo, no, če bo, olimpijski bazen. Videti nekoga, kako je srečen po doseženih rezultatih, je neprecenljivo.

Laura Ivanšek

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s